top of page

Bij thuisbrouwerij Belaef, draait alles om beleving. De jongens van ‘De Crieëm’ hebben samen vele momenten gedeeld, beleefd, ervaren, meegemaakt en ondernomen. Tijdens het brouwproces worden aan de hand van deze momenten unieke smaaktoetsen toegevoegd. Elk gebrouwen bier heeft zo zijn eigen verhaal en aparte smaak. Voor een optimale smaakbeleving wordt dan ook aanbevolen het etiket grondig na te lezen. Wat rest: gezondheid, geniet, maar bovenal...

 

Belaef! 

BEERS

beer? dat belaefsè!

Belaef_Logo_Tekengebied 1.png
Belaef Einmaol Prins Te Ziee.png

ALC/VOL: 5 %

IBU: 10

TOETS: Fazantenveer Prins Luc I

GEBROEWE OP: 19.07.19

Belaeft van 19.01.19 tot 05.03.19

EINMAOL

PRINS TE ZIEË

Weizen - Wheat Ale

Een lang verwachte en gehoopte droom kwam dan toch eindelijk uit. Luc werd op 19 januari 2019 omgedoopt tot Prins Luc I van C.V. de Keescheknup. Met Coen, als adjudant aan zijn zijde, was het een seizoen vol hoogtepunten: de prinsensjaal, een bomvolle receptie, de video’s van Bjorn en Gert Kruys, het zingen voor gehandicapten, stiekem ‘huub-en’ in Heerlen, Hoondervel, een eigen nummer geschreven door familie en vrienden, de pins, lachen met Berry Knapen, op audiëntie bij de Blauw Sjuut, VIP op ’t LVK, de eerste sleutel van Beekdaelen, ‘neet klein dinke’, een waanzinnige optocht met Cubaanse sigaar, de bestickerde RAV en een emotionele carnavalsmis. Wat waor t toch sjoeën, en wat waor ‘t toch sjiek, die gedachten die houwt v’r vas!

 

De sjiekste Vastelaovend dea v’r ooit höbbe belaef!

Belaef Die Nummer Eins.jpg

ALC/VOL: 5,6 %

IBU: 45

TOETS: Graas oet 't RheinEnergy Stadion

GEBROEWE OP: 28.06.17

Belaeft op 19.11.16 en 20.05.17

DIE 

NUMMER EINS

IPA - American

Die Nummer Eins is het eerste bier dat Belaef heeft gebrouwen. Het bier dankt haar naam aan het enerverend seizoen 2016/2017, waarin 1. FC Köln na 25 jaar weer Europees voetbal wist te behalen. Dit ongekend succes werd na afloop van de laatste wedstrijd gevierd op het veld. Als souvenir werd deze heilige grond meegenomen naar Bingelrade en toegevoegd aan het brouwproces. Vele wedstrijden werden dat seizoen bijgewoond, met als hoogtepunt de derby in Mönchengladbach waar Marcel Risse in blessuretijd de 1-2 op het scorebord zette na een buitengewone vrije trap. Deze sensatie zorgde voor een kippenvelmoment om nooit te vergeten!

 

Die Nummer Eins am Rhein sind wir! Belaef! 

1Tekengebied 1.png

Belaeft op 25.12.19

DE

SCHOEËNFEMILIE

Winter - Winter Ale

Kerst bie de schoeënfemilie! Wat keek ik daar elk jaar naar uit: kegel-, dart-, kaart- en tafelvoetbaltoernooi op één avond. Team Boswandeling tegen Team Leffe. Zevengangen diner en zeven soorten wijn. Het is de hoofdpijn tijdens het jaarlijkse 5 kilometerloopje op Tweede Kerstdag altijd waard geweest. 

Dan is d'r bie Café I gen Dörp pas ech get te belaeve!

ALC/VOL: 9,5 %

IBU: 25

TOETS: Toefje Leffe Blond

GEBROEWE OP: 07.12.19

Belaef De Boy van Roy.png

Belaeft op 21.04.20

DE BOY VA ROY

SAM

Blond - Belgisch Blond

De Boy va Roy is gebrouwen ter ere van de geboorte van het jongste welpje in de Familie Brull: Sam! Welkom in de familie grote vriend!

Sam, veer gaon samen nog genog belaeve!

ALC/VOL: 6 %

IBU: 25

TOETS: Origineel recept

GEBROEWE OP: 31.03.2020

Belaef-Logo-Frühshoppen_Tekengebied_1.j

ALC/VOL: 5,4 %

IBU: 25

TOETS: In de nuuje broewkeatel

GEBROEWE OP: 10.10.2020

Belaeft op 04.02.17

FRÜH

SHOPPEN

Kolsch - Lager

Frühshoppen? Daar hadden we tot voor kort eigenlijk nog nooit van gehoord. Het is van oorsprong een Duitse en Oostenrijkse traditie waarbij mensen zich in de late ochtend treffen in een bar, pub, kroeg of café om een alcoholische versnapering te nuttigen. Meestal op zondagen. Mooie traditie... toch? 

 

Daar stonden we dan: om 10.51u in Brauhaus Früh am Dom, vanwege het traditioneel uitje met Familie Smeets. Frühshoppen bij Früh, hoe traditioneel wil je het hebben? Het enige probleem met dat Frühshoppen is dat wanneer je vroeg begint, je ook vroeg 'klaar' bent. Goh, wat hebben we lekker geslapen op de terugweg in de Deutsche Bahn naar Geilenkirchen. 

Merjeh, die belaeving mit de ganse familie numpt os ginne meer aaf!

Belaef In Quarantaine.png

ALC/VOL: 6,2 %

IBU: 66

TOETS: Blond & IPA

GEBROEWE OP: 17.10.2020

Belaeft van 27.02.20 tot heden

IN

QUARANTAINE

Blond / IPA - Belgisch Blond

Wat begon als een ver-van-ons-bed-virus, dat haar oorsprong kende op de zeevoedselmarkt (complottheorieën buiten beschouwing gelaten) in Wuhan, is ondertussen een zware last op ons sociale leven geworden. Van kwaad tot erger. Geen carnavalsoptocht, geen geopende horeca, geen periodetitel tegen VV Hellas, geen EK voetbal, geen reis naar Argentinië, maar: thuiswerken, mondkapjes, online quizzen en klappen voor de zorg.

Niks te doen, niks te beleven. Thuisblijven is de norm, en juist dat resulteerde in een nieuwe hobby die zich gedurende het jaar ontwikkelde: brouwen! Zo heeft alles z'n voor én tegens.

D'r is geweun niks te belaeve...

Zjwarte_Raekel_Wix_Tekengebied 1.png

ALC/VOL: 3,9 %

IBU: 36

TOETS: De Maasbrachse aope loch

GEBROEWE OP: 07.11.2020

Belaeft in Èngelanjd vanaaf 16.12.09

ZJWARTE

RAEKEL

Stout - Irish Dry

Het begon allemaal in 2009, waar de eerste stappen over Het Kanaal werden gezet. Gouden sierletters, donkergroene gevels, eeuwenoude kroonluchters, stoffige vloerbedekkingen en bier dat zonder koolzuur in je glas wordt gepompt. Niks gaat boven een Engelse pub. 

Ik kan het me nog goed heugen, die eerste slok koffie. Maar zoals zoveel dingen in het leven, leer je veel bij. Inmiddels is een pint Guinness niet meer weg te denken tijdens onze Engelse weekenden. Londen, Newcastle, Manchester, Liverpool, Huddersfield of Birmingham. In het stadion, 'on the road', in de pub of op het hostel. 's Morgens, 's middags, 's avonds of 's nachts; eigenlijk smaakt hij altijd in het bijzijn van vrienden.

 

Het zwarte stout bier van Guinness behoort ondertussen tot één van mijn lievelingsbieren. Een ondeugende ondernemende jongeman wordt in het Limburgs ook wel 'raekel'  genoemd. Daarmee kan ik me naadloos identificeren en strookt met dit mooie zwarte biertje. 

Guinness bie 't èngelsj ontbijt, dat mosse ech 'ns belaeve!

Oppe Soekerdoeës

ALC/VOL: 9,3 %

IBU: 25

TOETS: Brokken kandijsoeker

GEBROEWE OP: 19.11.2020

Belaeft van 15.05.19 tot heden

OPPE

SOEKERDOEËS

Tripel - Belgische Tripel

Klik-Krakkk-Klik... dat was het dan. De laatste keer de sleutel omdraaien aan de Wycker Grachtstraat. De laatste dag als inwoner van het mooiste stukje Maastricht. Een heerlijke tijd!

 

Mooie carrièrekansen deden zich voor en voordat we het wisten woonden Ier en ik boven het 'IJzeren Gordijn'. Midden-Limburgers mogen (of moeten) we ons noemen, Maasbrachtenaren om precies te zijn. Het stadse en jatsen worden gemist. Maar niet getreurd, de weg terug is langzaamaan ingezet...

Desalniettemin genieten we volop aan de Suikerdoossingel. Verhalen van de buurman over de achterbuurman, lekker burgerlijk. Ik vind het overigens nog steeds een fantastische straatnaam.

Wonen in Brach, oppe Soekerdoeës, dao is 't te belaeve!

scheissepng_Tekengebied 1.png

ALC/VOL: 4,5 %

IBU: 10

TOETS: Pretzelzout oet Süsterseel

GEBROEWE OP: 21.11.2020

Belaeft van 16.10.20 tot 21.10.20

SCHEIßE,

KEINE WEIßEN!

Hefeweißen

Het grootste oktoberfeest van Nederland speelt zich af in het mooie Sittard. Gedurende de herfstvakantie vinden carnavalstaferelen plaats in de binnenstad. Van de grote kermis tot Kölsche Montag en van Rimpelpop tot The Opposites. The Opposites, wat is dat lang geleden! Tijden waar je nog voor drie bonnen negen halve liters, via-via, kon regelen. Toen kon je nog eens eentje kapot laten vallen...

 

Het is een week(end) waar ik lange tijd naar uitkijk. Tegenwoordig vooral de zondagmiddag, in de Brand Weizen-tent. Het witte hemd gestreken, de lederhosen ingevet en het giletje uit de kast. Samen met pap en Luc genieten van een karrenvracht aan halve liters hefeweizen, een pretzel én natuurlijk de trêkzak van De Palemiger Spatzen. Pak Spotify erbij, en belaef de Vagabunden Polka.  

De Palemiger Spatzen kinne v'r volgend jaor weer belaeve!

Template_Untappd_Wix_El_ROn_Tekengebied

ALC/VOL: 4,6 %

IBU: 41

TOETS: Rum oet Pinar del Rio

GEBROEWE OP: 09.01.2021

Belaeft van 10.12.18 tot 31.12.18

EL RON

Y COHIBA HABANOS

Porter - Rum Infused

Cuba. Het land van Che Guevara en Fidel Castro. Het land van de rum (el ron) en sigaren (esplendidos), van cuba libres en mojito’s, van Cohiba en Montecristo.

 

Het land van Buena Vista Social Club en Camila Cabello, van Chan Chan en Havanana. Het land van De Varkensbaai en Guantanomo Bay. Het land van pesos en convertible. Het land van dans en armoede. Het land van casa’s particulare en regeringshotels. Het land van La Fabrica en Disco Ayala, Het land van ropa vieja en guayaba. Het land van lege supermarkten en koude douches. Het land van chaotisch Old Habana en rustgevend Viñales. Het land van Viazul en oldtimers. Het land van communisme en viva la revolucion.

 

Het land van kleur. Het land met vele gezichten. Cuba. Je moet er echt eens geweest zijn.  

Veur de ultiemse smaakbelaeving pakse dich 'n sigaar. Maak een klein gaetje mit 'n sateprikker en dep dae kanjt in een pötje honing. Aanjsteake, trikke, teuge en effe nippe! 

BREWERY

belaef 't!

Omdat beelde mieër dan weurd zikke. Belaef 't mit os mit...

STOCKISTS

inspirasie

Wat v'r zo al belaeve

OLD HAVANA

Cuba

CARNAVAL

Bengelder

EURO 2020

Europa

JOHN ALBANI

Frankriek

BVC '28

Bengelder

1. FC KÖLN

Kölle

LIMBURG

Nederland

QUERBEAT

Kölle

GEE GELD

Malle

IN SJOES

Kitzbühel

THOEËS

Maasbrach

ROWWEN HEZE

America

FERNANDO TORRES

Fuenlabrada

DO NORMAAL!

Gerardmer

EUROPAPOKAL

Londen

SUBSCRIBE

enne?

Oog enne! Nog get te belaeve?

Wat vings dich van dees belaeving?Wat vings dich van dees belaeving?

Danke!

Untappd12.png

Kiek oog 'ns op Untappd wie angere os belaeve

bottom of page